|
|
|
OMT wariant pomarańczowy 1 Rok, 5 mies. temu
|
|
Zarząd Stowarzyszenia zawiadamia, że GDDKIA opracowała kolejny wariant przeprowadzenia OMT przez Gminę Kolbudy (tzw. wariant pomarańczowy).
Umieszczamy ten wariant na niniejszej stronie internetowej i zawiadamiamy wszystkich członków Stowarzyszenia, że:
(A) bez zgody Zebrania członków Stowarzyszenia – Zarząd pomimo opracowania alternatywnego wariantu, aktualnie nie będzie zmieniał w stosunkach z GDDKiA stanowiska Stowarzyszenia uzgodnionego podczas I Zebrania członków,
( Zarząd nadal konsekwentnie wszelkimi środkami odrzucał będzie wszystkie dotychczas zaproponowane przez GDDKiA warianty przeprowadzenia przez terytorium Gminy Kolbudy drogi krajowej o znaczeniu międzynarodowym – zwanej dalej jako Obwodnica Metropolii Trójmiejskiej.
(C) Zarząd w najbliższym czasie złoży szczegółowy protest wobec nieuzasadnionego zawężenia prac projektowych dotyczących drogi krajowej S7 wyłącznie pomiędzy węzłami Straszyn i węzeł Chwaszczyno,
(D) Zarząd nadal nie będzie sprzeciwiał się rozbudowie aktualnej Obwodnicy Metropolii Trójmiejskiej.
(E) Tak szybko jak to możliwe, po kolejnej rundzie rozmów z GDDKiA, Zarząd zwoła II Zebranie Stowarzyszenia.
mapka:
www.metropolitalnadlanas.pl/dodatkowy-wariant-gddkia.php
wydaje mi się, że powoli ludzie zaczynają rozumieć, że zmiana trasy nie likwiduje problemu, a jedynie przenosi go na innych. ciekaw jestem, czy gdyby powstał projekt omijający Kolbudy od południa, czy nie powstałoby nowe stowarzyszenie proponujące pierwotne rozwiązanie, odrzucane z automatu przez obecne stowarzyszenie.
ponadto w projekcie protestu ( www.metropolitalnadlanas.pl/page1.php) nadal występuje jeden jedyny postulat - NIE, a brak w nim pomysłów w stylu: co gmina mogłaby zyskać i jak zapewnić to już dziś.
|
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2010/12/03 13:14 Przez kisielek.
|
|
|
pozdrawiam
kisielek
lepiej pompować choćby w związku z tym nic złego miało się nie wydarzyć, niż ryzykować, że wydarzy się coś złego podczas nie pompowania
|
|
|
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
|
|
|
|
O:OMT wariant pomarańczowy 1 Rok, 5 mies. temu
|
|
|
Patrząc na podejmowane działania, nie jestem do końca pewien czy zaczynają.... Jeśli tak, to naprawdę baaaaaardzo powoli... Byle tylko im życia nie zabrakło na zrozumienie.
Mam propozycję. Zbudujmy na północnej granicy naszej gminy mur. Wtedy nikt nam zadnej drogi przez gmine nie poprowadzi. A ile miejsc pracy się stworzy przy okazji... Ile zarobią składy budowlane - nasze gminne, oczywiście... A i nowo powołana straz gminna nie będzie się nudzić pilnując... No i, co najważniejsze, nie bedzie znienawidzonej drogi...
|
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
|
|
|
|
|
|
Widzę kolego, że nie jesteś na czasie. Mur stawiali Chińczycy  MY zwłaszcza teraz stawiamy krzyż
|
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
|
|
|
|
O:OMT wariant pomarańczowy - WNIOSEK do GDDKiA 1 Rok, 5 mies. temu
|
|
|
Witam,
Zamierzam złożyć w GDDKiA pismo o treści jak niżej. Będę jutro (12.12.2010) na parkingu przy urzędzie Gminy w Kolbudach o godzinie 12:00 oraz 16:00. Jeśli ktoś chce się podpisać - zapraszam. Przyprowadźcie znajomych.
WNIOSEK O DODATKOWE SPOTKANIE INFORMACYJNE W ZWIĄZKU Z ZAPROPONOWANIEM NOWEGO WARIANTU OMT W GMINIE KOLBUDY
Szanowny Panie Dyrektorze,
W związku z realizowanym przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Gdańsku projektem tzw. Obowdnicy Metropolitalnej (OMT) i odbywającymi się konsultacjami społecznymi na etapie studium korytarzowego tego projektu, jako mieszkaniec Gminy Kolbudy bardzo proszę o:
1) Odpowiedź na pytanie , na czyj wniosek i na podstawie jakich uregulowań dołączono do studium korytarzowego wariant IA-1 (tzw. wariant pomarańczowy) ?
2) W związku z zaproponowaniem przez GDDKiA nowego wariantu OMT w gminie Kolbudy, z którym mieszkańcy gminy nie mieli szansy się zapoznać oraz zadać państwu i projektantom pytań, formalnie wnoszę o ponowne przeprowadzenie spotkań informacyjnych z mieszkańcami Gminy Kolbudy oraz odpowiednie przedłużenie terminu składania wniosków i protestów, tj. około 1 miesiąca po przeprowadzeniu wnioskowanego spotkania informacyjnego, jak to miało miejsce po spotkaniu 17.11.2010.
|
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2012/01/21 10:38 Przez lukaszp.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A który to jest wariant pomarańczowy (na moim komputerze) wszystkie warianty sa czerwone, zielone, lub fioletowe. czy ten pomarańczowy, to ten omijający łukiem Sarnią Doline?
|
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
|
|
|
|
|
|
www.metropolitalna.pl/po.html
na 8 i 9 mapce masz bardzo pomarańczowy pomarańcz.
czy ten pomarańczowy, to ten omijający łukiem Sarnią Doline?
tak
|
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
pozdrawiam
kisielek
lepiej pompować choćby w związku z tym nic złego miało się nie wydarzyć, niż ryzykować, że wydarzy się coś złego podczas nie pompowania
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dzięki za linki. Doszłem do wniosku, że te warianty to "wymalowywują" jacyą idioci albo to jest celowe i ma na celu skłócić mieszkańców. Wariant pomarańczowy fajnie omija Sarnią Doline, ale przecież na wysokosci Jankowa zamiast pokryć się z wariantem czerwonym nagle łukiem skręca w kierunku budynków w Jankowie. Tego nie rozumiem.
|
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jankowo napisał:
Wariant pomarańczowy fajnie omija Sarnią Doline, ale przecież na wysokosci Jankowa zamiast pokryć się z wariantem czerwonym nagle łukiem skręca w kierunku budynków w Jankowie. Tego nie rozumiem.
Też mnie to zastanowiło. Skoro pomarańczowy przecina się z czerwonym, to równie dobrze może się w tym miejscu połączyć z czerwonym i nie zbliżać do Jankowa bardziej niż poprzednie warianty. Jakoś nie przemawiają do mnie spiskowe teorie dziejów, ale tym razem mam wrażenie, jakby pomarańczowy był zrobiony tak, żeby inna grupa mieszkańców zaczęła protesty. Wówczas generalna dyrekcja powiem, że "wam to nie można dogodzić niezależnie od wariantu" i zacznie budowę wedle wcześniejszych planów.
A z innej beczki to mam mieszane uczucia odnośnie protestów. Stowarzyszenie wzywa do nie podejmowania dyskusji i trzymania się jednej linii wyznaczonej przez członków. Ale ja nie jestem członkiem stowarzyszenia przeciw obwodnicy. Tak naprawdę to najbardziej pasuje mi wariant pomarańczowy. Ja bym skorzystała jadąc do pracy i do rodziny. Byłoby mi wygodniej dojeżdżać.
No i co mam powiedzieć? Protestować przeciwko obwodnicy, bo jakieś stowarzyszenie uważa, że tak trzeba. Ja tych ludzi rozumiem, co więcej - też bym prawdopodobnie starała się walczyć o zmianę decyzji, gdyby droga miała iść za moim domem. Ale nie jest planowana za moim domem. Dla mnie budowa jest korzystna (po przemęczeniu się na etapie przejściowym).
Na pewno więcej jest osób w gminie, dla których nowa droga byłaby atrakcyjna. Skoro bierzemy pod uwagę rację tych, którzy na budowie tracą (wójt i urząd gminy tak twierdzą - że popierają racje stowarzyszenia), to czy nie powinniśmy dla równowagi brać także racji mieszkańców, którzy skorzystają z obwodnicy?
Może ktoś mi powie mądre słowo jak znaleźć złoty środek. Jak wyważyć opinie i racje.
Kto ma pomysł? Może ktoś z kandydujących w ostatnich wyborach, któremu się nie powiodło. To nie złośliwość - warto poznać zdanie potencjalnej opozycji w stosunku do obecnej opcji. Kolejne wybory za parę lat - szybko zleci.
A więc - budować czy nie budować. Dla mnie korzystnie budować, a dla mieszkańca Sarniej Doliny to tylko płakać.
|
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
|
|
|
|
O:OMT wariant pomarańczowy 1 Rok, 1 Miesiąc temu
|
|
|
Minęło sporo czasu i cisza. Czy wiadomo który wariant zostanie przyjęty do realizacji?
|
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
|
|
|
|
O:OMT wariant pomarańczowy 1 Rok temu
|
|
|
Witam serdecznie wszyskich zainteresowanych sprawą budowy OMT.
W dniu 12.04.2011 wydano rekomendacje departamentu przygotowania inwestycji dla wariantu OMT. Z informacji wynika iz zgodnie z sugestią mieszkanców gm. Kolbudy przedstawino nowy wariant przebiegajacy przez Lublewo oznaczony jako Wariant IA-1 przebigajacy przez wieś od strony południowej zbliżajacy się do jeziora oraz od stony zachodniej przebiegajcy przez tereny byłego poligonu.
Zastanawia mnie czy mieszkańcy którzy optowali za tą propozycją zastanowili sie nad "różą wiatrów". Wydaje mi się że jest to najgorsze z mozliwych rozwiązań gdyż cała wies Lublewo o oklice jezora będą słyszały hałas OMT.
Jestem osobiście zwolenikiem budowy tej drogi i wydaje mi się że wariant III, przebiegający wzdłuż lini energetycznej od strony wschodniej byłby wiele kożystniejszy dla miejscowości Lublewo i Kolbudy.
Pozdrawiam
|
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
|
|
|
|
O:OMT wariant pomarańczowy 5 mies., 4 tygodni(e) temu
|
|
|
|
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
|
|
|
|
O:OMT wariant pomarańczowy 5 mies., 4 tygodni(e) temu
|
|
Hmmmm...... Raczej powiedzialbym, ze kazdy rekami i nogami od siebie odpycha, byle jak najdalej... 
|
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
|
|
|
|
O:OMT wariant pomarańczowy 4 mies., 1 Tydzień temu
|
|
|
Podobno został wybrany wariant pomarańczowy. Może to ktoś potwierdzić?
|
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2012/01/10 22:54 Przez Mihu.
|
|
|
|
|
|
|
O:OMT wariant pomarańczowy 4 mies. temu
|
|
|
|
|
|
|
Zaloguj się
|
|
|
|
|